برنامه ریزی کنکور با 7 نکته + اشتباهات رایج
در حقیقت شاید مهمترین کاری که برای کنکور باید انجام دهید تا همه چیز طبقه دلخواه شما پیش رود این است که اهمیت و فرمول برنامه ریزی کنکور را به خوبی یاد بگیرید. دانش آموزانی که مسیر کنکور را با موفقیت پشت سر گذاشته اند همواره همراه با برنامه ریزی پیش رفتند پس اگر شما هم میخواهید از رتبه های خوب کنکور باشید باید برای سوالات زیر پاسخ های مناسبی پیدا کنید مثلاً اینکه چگونه برای کنکور برنامه ریزی کنیم؟یا اصلاً برنامه ریزی استاندارد چه برنامه ای است و چه اصولی دارد؟
اگر برای این دست سوالات هنوز پاسخ مناسبی پیدا نکرده اید این مقاله می تواند به شما بسیار کمک کند تا بهترین راه خرید مشاوره کنکور را پیدا کنید پس تا پایان همراه ما باشید.
ارکان اصلی برنامه ریزی کنکور
برای اینکه اصول و فنون یک برنامه ریزی مناسب و درست را یاد بگیریم اولین قدم این است که ارکان اصلی برنامه ریزی را بشناسیم و ببینیم اصلاً چگونه باید برای کنکور برنامه ریزی کنیم در این مقاله ارکان اصلی برنامه ریزی کنکور را به اختصار توضیح داده ایم:
رکن اول : برنامه باید شخصی سازی شده باشد
نمیتوان برای همه دانش آموزان کنکوری یک نوع برنامه و با یک روند ثابت در نظر گرفت چرا که این دانش آموزان افراد متفاوتی هستند و هر کدام نقاط قوت و ضعف متفاوتی را دارند پس نمی توان گفت که برنامه هیچ دو دانش آموزی می تواند همانند یکدیگر باشد حتی اگر آن دانش آموزان در سطح برابری با یکدیگر قرار گرفته باشند.
میدانیم که نقاط ضعف دانش آموز تنها مربوط به درس های آن نیست بلکه ممکن است دانش آموزی در روشهای تستزنی ضعف داشته باشد برای اینکه بتوانیم این دانش آموز را در مسیر درست قرار دهیم و نقاط ضعف آن را برطرف کنیم لازم است که طبق اصول خاصی برنامه ریزی کنکور را انجام دهیم.
دیگری که برای شخصی بودن برنامه ها در نظر میگیریم زمان اجرای برنامه توسط دانش آموز است گفت حتی اگر دو دانش آموز در سطح برابری با یکدیگر قرارداد داشته باشند نمی توان برای آنها یک برنامه ریزی واحد در نظر گرفت چرا که برای برنامه ریزی کنکور این نکته نیز مهم است که زمان هایی که دانش آموز می تواند بهتر درس بخواند در طول روز چه ساعاتی است و زمانهای از دست رفته کوچه ضایعاتی است همچنین تعیین تایم جبرانی برای دانش آموزان با یکدیگر متفاوت است.
حتما تا به حال این نکته را از زبان بسیاری از مشاوران و دانش آموزان شنیدهاید که برنامه ریزی کنکور باید انعطاف پذیر باشد یعنی به گونه ای نباشد که با نخواندن یک درس یا به وجود آمدن یک اتفاق کل برنامه دانش آموز به هم بریزد و دیگر توان اجرا و ادامه برنامه را نداشته باشد. همینطور ممکن است دانش آموزی بعد از مطالعه یک درس متوجه شود که برای خواندن درس لازم است زمان بیشتر و یادت کمتری صرف کنند انعطاف پذیر بودن برنامه ریزی کنکور به این معنی است که دانش آموز بتواند با توجه به اتفاقاتی که در طی درس خواندن برایش به وجود می آید برنامه خود را تنظیم و تعدیل کند.
رکن دوم : رعایت پیش نیاز های درسی
بعضی از دروسی که برای کنکور مطالعه میکنیم دارای ترتیب مشخص و خاصی هستند که اگر این ترتیب و مشخص نباشد روند یادگیری را مختل می کند مثلاً در درس ریاضی و مبحث تابع باید ابتدا به سراغ مبحث تابع ریاضی دهم و سپس به سراغ مبحث تابع ریاضی یازدهم برویم چرا که مسائل پایه و ریشه های تابع یازدهم در فصل تابع سال دهم توضیح داده شدند پس اگر سال دهم به خوبی یاد نگرفته باشید نمی توانید مباحث سال یازدهم را مطالعه کنید.
در برنامه ریزی کنکور حتماً باید پیش نیاز های درسی هر مبحث را در نظر بگیرد چرا که در غیر این صورت دانش آموز تصور می کند در یادگیری اشکال دارد یا اینکه در آن درس استعداد ندارد در نتیجه اعتماد به نفس و کاهش پیدا کرده و انگیزه خود را برای ادامه برنامه از دست میدهد.
رکن سوم : متنوع بودن دروس برنامه روزانه
یکی از مسائلی که در برنامه ریزی کنکور باید رعایت شود تا دانش آموزان احساس خستگی نکند و انرژی خود را در طی روز حفظ کنند این است که برنامه نباید به صورت تک درس و یا با تعداد بسیار کم درس انجام شود بلکه برنامه ریزی درسی باید متنوع باشد و از تعداد استفاده شود که برای دانش آموزان تنوع و انرژی لازم را به همراه بیاورد.
اینکه شما بتوانید در برنامه ریزی کنکور تنوع دروس را در برنامه به اجرا در آورده اید بسیار نکته مهمی است چرا که اگر در طول روز فقط یک یا دو درس مطالعه شود رفته رفته باعث فرسودگی ذهن و تمرکز شما می شود این خود باعث میشود که راندمان کاری شما در طول روز پایین بیاید. با به وجود آوردن تنوع درسی در برنامه ریزی کنکور خود می توانید از این خود را تقویت کنید که در جهات مختلف تمرکز خود را حفظ کند.
رکن چهارم : مرور اصولی و به موقع
با توجه به حجم زیاد دروسی که برای کنکور باید خوانده شود فراموشی همه این مطالب در ذهن مسئله دور از تصور نیست پس برای اینکه زحمات شما به هدر نرود و مطالبی که به سختی آنها را خوانده اید فراموش نشود باید با یک روش اصولی و درست مرور درس ها را انجام دهید طبق منحنی فراموشی گفته می شود مطالب خوانده شده هفت روز بعد از مطالعه آنها به راحتی فراموش می شوند و تنها چیزی که در ضمن داوطلب باقی می ماند کلیت ساده ای از آن مطالب است. پس برای اینکه مرور اصولی و درست داشته باشیم باید منحنی فراموشی را در نظر بگیریم. برای اینکه بتوانید سوالات کنکور را با سوختگی باید به جزئیات دوریس کتاب ها توجه داشته باشیم حتی اگر شما این جزئیات را به خوبی مطالعه کنید و مرور اول و دوم خود را هم به درستی انجام دهید اما توجه زیادی به موردهای بعدی نکنید فراموش میشوند و نمی توانید نتیجه دلخواه خود را بدست آورید.
رکن پنجم : تعیین اهداف بلند مدت
اولین قدم برای برنامه ریزی کنکور این است که اهداف خود را تعیین کنید اهداف اصلی داوطلب از جمله رتبه ای که می خواهد در کنکور کسب کند رشته دانشگاهی مورد علاقه که میخواهد در آن تحصیل کند مسیر برنامه ریزی را تعیین میکنند.
تعیین اهداف بلند مدت به شما نشان میدهد که برای هر درس باید چقدر سرمایه گذاری کنید و چقدر زمان برای مرور و مطالعه دروس خود دارید و همینطور پس از گذشتن چه زمانی و خواندن چه مقدار از دو روز می توانید به اهداف خود نزدیک شوید تعیین هدف باعث می شود که شما در مسیر برنامه ریزی خود دچار سردرگمی نشوید و همواره انگیزه خود را برای ادامه راه حفظ کنید.
رکن ششم : متعادل بودن برنامه در دروس عمومی و تخصصی
همه داوطلبین صحبت از این داستان می کنند که اهمیت دروس اختصاصی برای کنکور بسیار بیشتر از دروس عمومی است اما اگر بخواهیم با توجه به این نکته و به صورت افراطی پیش برویم باید بدانیم با نخواندن دروس عمومی نمی توان رتبه خوبی به دست آورد.
باید به این نکته توجه کنیم که دروس عمومی در کنکور به سادگی این دو روز در کلاس درس مدرسه نیستند و حتی از همین کتاب های عمومی ساده نیز سوالات سختی طراحی میشود پس لازم است در برنامه ریزی کنکور به صورت متعادل هم دروس اختصاصی و هم دروس عمومی وجود داشته باشند برای برقراری این تعادل در میان این دروس لازم است که ضریب هر کدام از این درست در کنکور مورد توجه قرار گیرد مثلاً اگر ضریب دروس اختصاصی در مقابل ضریب دروس عمومی ۳ باشد می توانید در برنامه روزانه خود سه درسه اختصاصی و دو درس عمومی را مطالعه کنید
در برخی از منابع خبری گفته شده است که برای کنکور ممکن است درس های عمومی حذف شود اما هنوز صحت این خبر به طور قطعی دیدن شده اما با تایید این خبر رقابت در بین دروس اختصاصی بسیار سخت تر و حساس تر می شود
رکن هفتم : حجمی-زمانی بودن برنامه
اگر میخواهید برای برنامه ریزی کنکور در مسیر درست قرار بگیرید لازم است که برنامهریزی خود را به صورت حجمی و زمانی انتخاب کنیم چرا که تا زمانی که مشخص نکرده باشید در چه زمانی چه حجمی از منابع خود را مطالعه کنید نمی توانید درس ها را به صورت موثر بخوانید.
مثلاً باید بدانید در طی یک ساعت می توانید چند صفحه از کتاب شیمی را بخوانید و در این زمان می توانید چند تست شیمی بزنید به علاوه باید زمانی هم برای تحلیل دقیق تست ها اختصاص دهید. طبق یک برنامه درست و اصولی پیش بروید کم می توانید به سرعت و حجم استاندارد در هر درس برسید.
اشتباهات رایج برنامه ریزی کنکور
تا به اینجای مقاله راجع به اصول و ارکان برنامه ریزی درست و اصولی صحبت کردیم تا بتوانید برنامه ریزی کنکور را به خوبی انجام دهید در این قسمت قصد داریم اشتباهات برنامه ریزی کنکور داوطلبان را توضیح دهیم تا دانش آموزان بتوانند این اشتباهات را شناسایی کنند و از مرتکب شدن این اشتباهات بپرهیزند
نوشتن یک برنامه افسانه ای
در مبحث قبل اشاره کردیم که برنامهریزی برای هر دانشآموزی به نسبت توان و نقاط ضعف و متفاوت است در اینجا نیز این نکته بسیار حائز اهمیت است اگر دانش آموزان برای خود در نامه بسیار سنگین را در نظر بگیرند چگونه نقاط ضعف و قوت و همچنین توان خود توجه نکنند از اجرای آن برنامه باز می ماند و هنگامی که این اتفاق برای دانش آموزان می افتد اعتماد به نفس خود را از دست میدهند و برای ادامه مسیر انگیزه ای ندارند پس لازم است برنامه ریزی خود را به صورت کاملاً منطقی انجام دهید.
مرور غیر اصولی
یکی از مواردی که رسیدن به نتیجه دلخواه شما و برنامه ریزی کنکور بسیار اهمیت دارد مرور درست و صحیح است به همین میزان اگر مرورگر شما غیر اصولی و نادرست باشد در نهایت مجبور میشوید که درس را از ابتدا بخوانید بگو نه اینکه گویا اولین باری است که آن درس را مطالعه می کنید در نتیجه این کار وقت زیادی از شما میگیرد و انرژی شما را کاهش میدهد.
مطالعه سینوسی
یکی از دام هایی که دانش آموزان کنکوری را تهدید می کند مطالعه سینوسی است یعنی یک دانش آموز یک هفته را به صورت کاملاً با انرژی و دقیق برنامه خود را اجرا میکند و در هفته بعد آن را به خوبی انجام نمی دهد این کار باعث می شود که دانش آموز هر آنچه را که در هفته اول یاد گرفته است در هفته بعد فراموش کند و در واقع تمام تلاشی که برای در هفته اول کرده است را به دست خودش به هدر دهد اگر در مسیر مطالعه خود پیوستگی نداشته باشید و مدام اطلاعات خود را فراموش کنید احساس ناامیدی میکنید پس لازمه یک مطالعه درست پیوستگی آن است.
برنامه بدون تست
اینکه دانش آموز کتاب های درسی کمک درسی خود را به طور کامل مطالعه کنند و مرور آنها بپردازد بسیار عالی است اما داوطلبین باید بدانند موفقیت در جلسه کنکور مشروط به آگاهی از روش های تست زنی برای هر درس است از دانش آموز برای اینکه بتواند نتیجه دلخواه خود را در کنکور بگیرد باید در برنامه خود به صورت منظم مهارت تست زنی را تمرین کند.
نتیجه گیری
کنکور یکی از سرنوشت سازترین اتفاقات زندگی هر دانش آموزی است که مسیر زندگی او را تا حد زیادی تعیین میکند برای اینکه در کنکور موفق شویم لازم است اصول برنامه ریزی کنکور و اشتباهات رایج آن را که در این مقاله به آنها اشاره کردیم بلد باشیم اما در عین حال می توانیم برای اینکه بهتر و با اطمینان بیشتر در این مسیر قدم برداریم در کنار مشاوران مجرب آکادمی دورخیز مسیر خود را بپیماییم.
برای داشتن مشاوره با بهترین رتبههای کنکور انسانی در آکادمی دورخیز روی مشاوره کنکور انسانی کلیک کنید یا با شماره 28421071-021 تماس بگیرید.
منبع: دورخیز
مشاهده نظرات بیشتر...