سنگ گرانیت چیست و چه کاربردهایی دارد
سنگ گرانیت (Granite stone) در همه جا وجود دارد. مجسمه های زیبا در موزه ها، ستون های ساخته شده چشمگیر ، طاق های با شکوه و بلوک های ضخیم ، دیوارها ، راهروها ، شومینه ها ، کاشی های کف ، و میزهای پیشخوان همه از این سنگ زیبا و باشکوه ساخته شده اند .
گرانیت یک سنگ آذرین است ، به این معنی که از گدازه های ذوب شده در اعماق پوسته زمین تشکیل شده است. با سرد شدن گدازه ها، تحت فشار زیاد این سنگ متبلور می شود.
تبلور دلیل به وجود آمدن لکه های رنگی این سنگ می باشد، هرچه سنگ ذوب شده مدت بیشتری طول بکشد تا سرد شود ، لکه ها یا دانه های رنگی بزرگتری در این سنگ به وجود می آید. در واقع این سنگ نام خود را از کلمه لاتین granum به معنی دانه می گیرد.
در ادامه مقاله در توضیحات بیشتری در رابطه با این سنگ ارائه می گرد لطفا همراه ما باشید.
محل تشکیل سنگ گرانیت
در بیشتر موارد ، این سنگ باشکوه از کوارتز و فلدسپات پتاسیم تشکیل شده است ، اما رنگ بسیار متنوع را از سایر مواد معدنی کمیاب موجود در سنگ مذاب بدست می آورد. صورتی و قرمز از فلدسپات پتاسیم حاصل می شوند ، در حالی که سفید و خاکستری از کوارتز حاصل می شوند. سیاه و سبز به دلیل آمفیبول است ، در حالی که رنگ زرد از مسکویت و قهوه ای از بیوتیت بدست می آید. میکا غالباً در سنگ گرانیت یافت می شود و همچنین می تواند مسئول دانه های خاکستری تیره یا قهوه ای و همچنین هر گونه لکه براق و نور گیر در این سنگ باشد.
این سنگ متداول ترین سنگ آذرین موجود در سطح زمین است که با توجه به عمق شکل گیری زیر سطح زمین کمی عجیب به نظر می رسد. در هنگام زلزله ، گرانیت با چنان نیرویی به سطح زمین رانده می شود که می تواند رشته کوه های کامل را تشکیل دهد. در حقیقت ، این سنگ به دلیل مقاومت و استحکام آن مورد علاقه کوه نوردان است. کوههای گرانیت در سراسر جهان یافت می شوند ، و احتمالاً شما حداقل در مورد برخی از آنها مانند کوه های معروف یوسمیت ، کوههای کلرادو ، کوه Sugarloaf ، کوههای سفید ، و بسیاری دیگر از این سنگ شنیده اید.
خصوصیات ویژه سنگ گرانیت
این سنگ فوق العاده سخت و بادوام است ، به همین دلیل برای ساخت مواد ساختمانی بسیار محبوب شده است. این سنگ در برابر خراش و هوا مقاوم است و می تواند وزن زیادی را تحمل کند که آن را به ماده ای اصلی برای ساخت ساختمان ها ، دیوارها ، ستون ها ، سنگفرش های مخصوص راه ها و موارد دیگر تبدیل می کند. این خواص همچنین این سنگ را برای استفاده در خانه بسیار عالی کرده است. کاشی های کف ساخته شده از گرانیت حتی در ترددهای سنگین نیز از بین نمی روند و صفحات میز گرانیت در برابر خراش چاقو ، مواد ساینده و فرسایش اسیدی بسیار مقاوم هستند.
موارد کاربرد سنگ گرانیت
کاربرد سنگ گرانیت در ساختمان
در پروژه های ساختمانی گرانیت را به دو روش می توان در ساختمان استفاده کرد :۱. به عنوان یک عنصرساختاری ۲. برای روکش و به عنوان عنصر تزیینی.مهم ترین کاربرد سنگ گرانیت در ساخت و ساز است. لذا اجازه بدید در ابتدا به زمان های قدیم رفته و موارد کاربرد آن را در گذشته بررسی کنیم.
سنگ گرانیت یکی از اولین سنگ های طبیعی کشف شده در زمین است. لذا به علت پایین بودن سطح تکنولوژی در گذشته و کمبود دستگاه های فرآوری کننده، امکان فرآوری آن به اشکال امروزی ممکن نبود. این موضوع در کنار دوام و ماندگاری بالای سنگ گرانیت، آن را گزینه مناسبی برای ساخت بناهای تاریخی تبدیل کرد. ماندگاری این بناها پس از گذشت سالها از ساخت آنها گواه دوام و ماندگاری بالای سنگ گرانیت است. علاوه بر این در گذشته برای پل سازی نیز از این سنگ استفاده می شد.
سنگ کابینت و کانتر گرانیت
محبوبترین و رایجترین کاربرد سنگ گرانیت در سنگ اپن آشپزخانه، سنگ کابینت و به طور کلی کانتر است. این سنگ هم از نظر زیبایی می تواند نیاز شما را به این منظور برطرف کنه و مهم تر از همه از نظر ساختاری و ماندگاری. سنگی که برای اپن آشپزخانه انتخاب می شود باید در برابر عوامل مختلفی از جمله ضربه، خش و رطوبت مقاومت خوبی داشته باشد. به این ترتیب از مزایای گرانیت برای سنگ اپن آشپزخانه دوام و ماندگاری بالا، تمیز کردن و نگهداری آسان، مقاومت در برابر حرارت و رطوبت و خش و ضربه است. شاید سنگ های دیگری مانند مرمر و مرمریت از نظر زیبایی و تنوع طرح و رنگ گزینه بهتری برای کانتر باشه اما از آنجا که مقاومت آن به اندازه گرانیت نیست، پیشنهاد نمی شوند مگر برای کانتر و میزپیشخوان اماکنی مانند هتل ها.
لازم به ذکر است که برای این کاربرد معمولا از اسلب سنگ گرانیت استفاده می شود که دارای لبه های تیزی است. به همین خاطر معمولا با استفاده از ابزار پرداخت لبه، لبه های آن را پخ می دهند. البته انواع پرداخت لبه به این منظور وجود دارد که در مقاله انواع پرداخت لبه به آن پرداخته شده است.
سنگ کف گرانیت
یکی دیگر از مهم ترین کاربردهای ابعاد مختلف تایل و گاها اسلب سنگ گرانیت در کفسازی قسمت های مختلف ساختمان است. اما نکته ای که وجود دارد این است که این سنگ به علت پایین بودن تنوع رنگی عمدتا برای فضاهای بیرونی و یا اماکن پرتردد استفاده می شود زیرا به عنوان مثال سنگ کف مرمریت برای سالن پذیرایی گزینه مناسبتری است اما برای کفسازی محوطه یا باغ بهتر است از سنگ گرانیت با پرداخت تیشه ای یا فلیم استفاده می شود. نکته مهم دیگر برای سنگ کف گرانیت نوع پرداخت سطح است. در صورتی که پرداخت سطح سنگ صیقلی باشد برای کف مناسب نیست و لغزنده است.
از نمونه های سنگ کف گرانیت می توان به سنگفرش پیاده رو ها و یا محوطه ها اشاره کرد.
سنگ پله
گرانیت مستحکم ترین و با دوام ترین سنگ برای پلکان است. البته برای اماکن پرتردد و فضاهای خارجی. زیرا از نظر تنوع طرح و زیبایی سنگ مرمریت برای فضاهای داخلی و کم تردد بهتر است زیرا درست است که مقاومت کمی دارد اما تنوع طرح و مدل بالایی دارد و از نظر زیبایی بهتر است اما برای ادارات و اماکن پرتردد بهتر است از گرانیت استفاده شود البته پرداخت سطح سنگ پله نباید لغزنده باشد و بهتر از پرداخت های تیشه ای، فلیم و مات استفاده شود.
سنگ نمای گرانیت
یکی دیگر از رایج ترین کاربردهای سنگ گرانیت در سالهای قبل استفاده از آن در نما بوده است. اما از آنجا که این سنگ تخلخل بسیار کمی دارد، چسبندگی آن به ملات کم است و لذا نصب سختی دارد. به همین خاطر امروزه حضور این سنگ در نما کمرنگ شده و سنگ های تراورتن جای آنها را گرفته اند. البته در صورت استفاده از روشهای نصب خشک هیچ مشکلی وجود ندارد و به راحتی می توان استفاده کرد. اما مشکلی که وجود دارد این است که گرانیت وزن بالایی دارد و در صورت استفاده در نما به وزن نهایی سازه مقدار زیادی اضافه می کند.
کاربرد گرانیت در جواهر سازی
برخی از سنگ های گرانیت کمیاب و بسیار زیبا هستند و از آنها به عنوان سنگ قیمتی استفاده مب شود. لذا از آنها می توان در ساخت انواع جواهرآلات استفاده کرد.
سنگ قبر گرانیت
یکی از رایج ترین کاربردهای سنگ گرانیت در ساخت سنگ قبر است. چرا که دوام و ماندگاری بالا برای سنگ قبر نکته ای حائز اهمیت است. در بین انواع سنگ گرانیت، سنگ قبر گرانیت مشکی از همه رایج تر است.
استفاده در مهندسی
مهندسان به طور سنتی از صفحات سطح گرانیت صیقلی برای ایجاد صفحه مرجع استفاده می کنند ، زیرا آنها نسبتاً نفوذ ناپذیر و غیر انعطاف پذیر هستند. بتن سندبلاست با محتوای سنگدانه سنگین ظاهری شبیه به سنگ گرانیت خشن دارد و در صورت غیر عملی بودن استفاده از گرانیت واقعی اغلب به عنوان جانشین استفاده می شود. بلوک های گرانیت معمولاً به صورت اسلب استخراج می شود و بعد از آن می تواند برش داده شده و شکل بگیرد. جداول سنگ گرانیت به دلیل استحکام زیاد ، پایداری ابعادی بالا و ویژگی های ارتعاشی عالی ، به عنوان پایه ای برای ابزارهای نوری به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند.
مزایای کاربردی سنگ گرانیت
به گفته متخصصان ، یکی از ویژگی های متمایز گرانیت دوام و مقاومت بسیار بالای آنها می باشد . این سنگ ها همچنین در برابر فرسایش بسیار مقاوم هستند و می توانند به عنوان پوشش کف استفاده شوند.
این سنگ ها به دلیل داشتن مقاومت بالا می تواند شرایط سخت آب و هوایی را تحمل کند. این سنگ از ظاهری بسیار ظریف است و به همین دلیل از آن در نمای ساختمان و کف پوش استفاده می شود. این سنگ آذرین مقاومت خوبی در برابر ضربه نیز دارد و به راحتی قابل شکستن نیستند.
معایب سنگ گرانیت
با وجود شایستگی های فراوان این سنگ آنها دارای برخی معایب هستند. یکی از بزرگترین مشکلات سنگ های گرانیت قیمت بالا و هزینه بالای نصب آنها می باشد که در مقایسه با سایر محصولات بسیار زیاد است.سرعت اجرای گرانیت به دلیل عملیات ملات سنگ و چسبندگی ملات زمان بر کم است و مدت زمان زیادی طول می کشد.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد این سنگ تشعشع امواج رادیواکتیو است. این امواج می توانند در محیط هایی که دارای اشعه ایکس یا گاما یا میدان مغناطیسی هستند ، افزایش یابند.
به همین دلیل ، از اوایل قرن بیست و یکم استفاده از این سنگ ها در محیط های آزمایشگاهی و بیمارستان ها ممنوع شده است زیرا اشعه جذب شده توسط سنگ گرانیت می تواند سرطان زا باشد.
مشاهده نظرات بیشتر...