ایمپلنت میتواند در معرض پوسیدگی قرار بگیرد؟

1 سال پیش - خواندن 5 دقیقه


ایمپلنت های دندانی راه حل ایده‌آلی برای بیمارانی هستند که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند و می‌خواهند با یک روش دائمی آنها را جایگزین کنند. اما ایمپلنت های دندانی را نمی توان در هر شرایطی در بلند مدت مورد استفاده قرار داد.

ایمپلنتِ دندان مقاوم‌تر از بریج دندان است اما نسبت به آسیب دیدگی صد در صد مصون نیست. احتمال آسیب دیدن این دندان های کاشته شده و تاج دندان مصنوعی آنها در طی پروسه‌ی بهبود و ریکاوری بر اثر عواملی مثل دندان قروچه، کشیدن سیگار، مبتلا بودن به بیماری های سیستم ایمنی و … بیشتر میشود.

البته جنس تیتانیومی پایه ایمپلنت و همچنین تاج دندان سرامیکی نسبت به پوسیدگی و خراب شدن مقاوم است اما باید بدانید که عوامل مختلفی می تواند روی شکست ایمپلنت، لق شدن و افتادن پایه ایمپلنت، ترک خوردگی و شکستن دندان مصنوعی اثرگذار باشد.

چه عاداتی موجب پوسیده شدن و خراب شدن ایمپلنت های دندانی می شوند؟

مطمئنا نمی‌توان گفت که ایمپلنت‌های دندانی به طور کامل جای دندان‌های طبیعی را می‌گیرند. اما می توان با نصب و کاشت ایمپلنت تا حدودی توانایی جویدن غذاها و زیبایی لبخند را به بیمار برگرداند.

تفاوتی ندارد که یک یا چند دندان خود را با ایمپلنت جایگزین کرده و تاج دندان مصنوعی بر روی آن سوار کرده اید؛ برای محافظت و مراقبت از هزینه ای که کرده اید باید عادات زیر را کنار بگذارید در غیر این صورت احتمال شکست کاشت ایمپلنت به شدت بالا خواهد رفت و ایمپلنت های دندانی دچار آسیب دیدگی شده و یا می ‌افتند.

  •  خودداری از کشیدن سیگار

اگر بعد از انجام عمل جراحی و کاشت ایمپلنت همچنان به این عادت خود ادامه دهید؛ ریسک شکست ایمپلنت ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت. پیامد های کشیدن سیگار پس از کاشت ایمپلنت به همین جا ختم نمی شود؛ بلکه بیمارانی که بلافاصله پس از انجام عمل جراحی، شروع به سیگار کشیدن می کنند درد بیشتری در ناحیه کاشت ایمپلنت احساس کرده و روند بهبودی آن ها نیز به طور قابل توجهی کند می شود.

خوشبختانه در افرادی که پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت به مدت دو تا سه هفته و همچنین به مدت دو ماه پس از اتمام دوره درمانی بعد از کاشت، از کشیدن سیگار خودداری می کنند؛ درصد موفقیت این روش افزایش قابل قبولی خواهد داشت. بنابراین در صورتی که به سلامت خود اهمیت می دهید و نیاز به کاشت ایمپلنت دارید بهتر است همین حالا سیگار را ترک کنید.

  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

یکی از عواملی که موجب پوسیدگی و خراب شدن دندان های مجاور دندان کاشته شده و در نهایت لق شدن ایمپلنت‌ها و یا ایجاد عفونت در لثه می شود؛ عدم رعایت بهداشت دهان و دندان از طرف بیماران است.

اگر می‌خواهید از دندان های کاشته شده، خوب محافظت کنید باید با مسواک نرم بعد از هر وعده غذایی یا حداقل دو بار در روز مسواک بزنید. نخ دندان کشیدن نیز تاثیر قابل توجهی در جلوگیری از ابتلا به بیماری های دهان و دندان دارد. همچنین می‌توانید از ابزارهای مخصوص که آب را بین دندان های شما اسپری کرده و پلاک ها و ذرات غذای جمع شده را از بین می‌برند نیز استفاده کنید.

برخی برندها در مسواک های خود سری هایی اختراع کردند که می تواند برای تمیز کردن ایمپلنت‌های دندان به کار رود. چکاپ منظم نزد دندانپزشک هر ۶ ماه یکبار موجب می شود التهاب لثه و تحلیل استخوان فک اطراف دندان کاشته شده به سرعت تشخیص داده شود و پیش از ایجاد مشکل جدی درمان شود.

  • کنترل دیابت

مطالعات مختلفی که در مجلات مربوط به ایمپلنتولوژی منتشر شده؛ نشان داده اند که بیماری دیابت یکی از ریسک فاکتورهای مهم پوسیده و خراب شدن دندان است. ابتلا به دیابت احتمال بروز بیماری های لثه بسیار شدیدی را را ایجاد می کند.

متاسفانه قند خون کنترل نشده ریسک ابتلا به peri-implantities پس از کاشت دندان را نیز افزایش می دهد که در نهایت موجب تحلیل استخوان اطراف پایه ایمپلنت و آسیب دیدن آن خواهد شد. بیمارانی که پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت دیابت خود را با استفاده از دارو و رژیم های غذایی و تمرینات ورزشی کنترل می کنند؛ معمولاً مشکلی پس از کاشت ایمپلنت نخواهند داشت.

علائم خراب شدن یا آسیب دیدگی ایمپلنتِ دندان چیست؟

علائم و نشانه های اصلی شکست کاشت دندان در کوتاه مدت یا بلند مدت عبارتند از درد شدید و احساس ناراحتی، لق شدن یا جابجا شدن پایه ایمپلنت، تورم و التهاب لثه، تحلیل لثه اطراف ایمپلنت دندان، عدم توانایی جویدن یا گاز زدن با دندان ایمپلنت شده و تحلیل استخوان فک .

در صورتی که هرکدام از علائم و نشانه های ذکر شده را مشاهده کردید باید بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید

درمان ایمپلنت آسیب دیده چگونه است؟

نحوه درمان ایمپلنتِ دندان آسیب دیده یا خراب شده بستگی به دلیل آن دارد. در صورتی که لثه اطراف ایمپلنت عفونی شده باشند ابتدا دندانپزشک عفونت اطراف آن ناحیه را برطرف کرد و از شما می خواهد که بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید. تا پایه ایمپلنت مجددا در محل اولیه مستحکم شود. هرچه زودتر عفونی شدن نواحی اطراف ایمپلنت را تشخیص دهید درمان آن نیز سریع تر و راحت تر خواهد بود.

از طرف دیگر اگر شکست روش کاشت دندان، به علت وارد آمدن فشار زیاد و آسیب دیدن استخوان فک یا تحلیل آن باشد؛ ابتدا دندانپزشک از پیوند استخوان به منظور درمان و کمک به رشد استخوان فک استفاده کرده و سپس پایه ایمپلنت جدید را در فک بیمار می کارد.

چطور می‌توان از خراب شدن و آسیب دیدگی ایمپلنت های دندان جلوگیری کرد؟

پیش از این که علائم آسیب دیدن ایمپلنت دندان را مشاهده کنید؛ بهترین روش برای جلوگیری از ایمپلنت های دندانی رعایت بهداشت دهان و دندان با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه های ضد باکتری است.

چکاپ منظم نزد دندانپزشک نیز میتواند به حفظ بهداشت دهان و دندان و جلوگیری از گسترش عفونت لثه و استخوان فک کمک کند. بنابراین به منظور جلوگیری از آسیب دیدن و خراب شدن ایمپلنت دندان بهتر است به طور منظم هر ۳ تا ۶ ماه یکبار دندان های خود را به دندانپزشک نشان دهید.

تغییر رژیم غذایی و خوردن غذاهایی که به سلامت لثه و استخوان فک کمک می کنند مانند شیر، تخم مرغ و ماهی نیز از دیگر عوامل موثر در جلوگیری از آسیب دیدن ایمپلنت های دندان است. همچنین خودداری از جویدن هر چیز سفت مانند پلاستیک یا فلز نیز به جلوگیری از اسیب دیدن ایمپلنت دندان کمک خواهد کرد.

0
کــارمـا :
31
دکتر منصور بابایی، دنتال اسپشیالیست در زمینه ی ایمپلنت های دندانی، پروتزهای دندانی و Smile Designer ( اصلاح طرح لبخند ) با استفاده از لمینیت های سرامیکی و کامپوزیت ونیر.
بفرست

مشاهده نظرات بیشتر...
dr_babaei